Pages

Thursday, 6 October 2011

ReSipi..

 nampak sedapkan
 NYUMM3X...

aSSalamualaikUm...
(jawab ler tak jawab dosa...hehehe)
okay
pagi nie aku celik je mata terus nak update blog aku nie
sebab aku ada resipi nak di tulis sebelum aku lupe
(hahahaha)
tapi tak tau la jadi ke tak klo korang follow
tapi bila aku buat okay jer la
(not bad)
okay berbalik pada tajuk utama kita aku saje je nak tanya korang penah makan western food tak?
mestilah penahkan
(pada yang tak penah tu cuba-cubalah ek)
western food nie klo kita makan mesti ada sos-sos dia kan
so pagi yang ceria nie kita belajar la buat sos untuk chikchen chop, beef steak, dan lamb chop

okay resipi pertama kita pagi nie ialah...(jeng..jeng..jeng)

1) SOS CENDAWAN (MUSHROOM SAUCE)

bahan-bahannye:
majerin
4 biji bawang besar (dikisar)
1 labu bawang puteh (dikisar)
cendawan tin (dikisar)
1 sudu stock ayam
1 sudu stock daging
1 sudu lada sulah 
cendawan tin (potong dadu)
1 helai daun bay
sos cili
sos tiram 
sos tomato
1 senduk kicap cair
tepung jagung
1 liter air

cara-caranya:

sediakan kuali besar
cairkan  majerin sampai da betul-betul panas
lepas tu korang boleh la masukkan bahan-bahan yang dikisar
seperti bawang besar, bawang puteh, dan diikuti cendawan tin kisar,
tumis sampai naik bau
lepas tu masukkan stock ayam, stock daging, lada sulah, dan daun bay,
lepas dah masukkan semua bahan-bahan tu
masukkan plak sos tiram, sos cili, sos tomato n kicap cair

p/s:
(nisbah sos tiram mesti banyak dari sos cili manakala nisbah sos tomato ckit jer lebih kurang 1 or 1/2 senduk kang
 banyak-banyak kang masam jadi nye...hehehehe)
nak senang sukat lg klo kita guna sos tiram 1/2  jug air 1 liter
sos cili nye mesti 1/4 dari jug air 1 liter tu...


pastu masukkan air biar sampai mendidih last sekali masukkan tepung jagung

2) SOS LADA HITAM (BLACK PAPER SAUCE)

bahan-bahannye:
marjerin
2 or 3 sudu lada hitam (dikisar)
1 labu bawang puteh (dikisar)
4 biji bawang besar (dikisar)
1 sudu stock ayam
1 sudu stock daging
1 sudu lada sulah
sos tiram
sos cili
kicap pekat
1 senduk kicap cair
1 liter air
tepung jagung

cara-caranye:
sama je dengan cara masak sos cendawan kat atas tu
 aku da tak larat nak tulis nati berjela-jela
hahaha

aku tak tau la korang faham ke tak ape yang aku tulis nie
tapi aku faham je waktu belajar wat sos nie
mula-mula kekok giler
sebab sifu ajar main campak-campak je
tapi okay la
tu je la aku nak share

kbai




No comments:

Post a Comment